Απόφαση ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές σε δώρα και επιδόματα συνταξιούχων

Συνταγματικές και νόμιμες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων).

Συγκεκριμένα, το Ε Τμήμα του ΣτΕ έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τις επίμαχες περικοπές καθώς όπως αποφάνθηκε έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας και απέβλεπαν στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνέβαλε στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογράμμισαν, στις αποφάσεις τους (1031-1035/2015) ότι οι περικοπές “δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας”.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Σακελλαρίου μειοψήφησε υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων είναι αντίθετες στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, κ.λπ.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, το Πανελλήνιο Σωματείο Συνταξιούχων Εργατοϋπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου και Υγραερίου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και μεγάλος αριθμός συνταξιούχων υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως το κράτος δεν αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις πριν την περικοπή των επιδομάτων.

Πηγή news.gr