Νομοσχέδιο-σκούπα με εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων η νέα αρχιτεκτονική των προστίμων για τη «μαύρη εργασία» αλλά και αλλαγές στον χρόνο έναρξης συνταξιοδότησης των αγροτών, αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, στη Βουλή, αμέσως μετά το Πάσχα.

Στα εργασιακά, οι προωθούμενες διατάξεις, που σύμφωνα με πληροφορίες συζητούν εδώ και μήνες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και οι εκπρόσωποι των δανειστών, στηρίζονται στη λογική κλιμάκωσης των προστίμων για την ανασφάλιστη εργασία, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη. Παράλληλα, βέβαια, και έπειτα από διαβούλευση και με τους εργοδοτικούς φορείς, αναμένεται να ενσωματωθούν και σημαντικές εκπτώσεις στο ύψος του προστίμου. Ετσι, οι εργοδότες θα μπορούν να καταβάλλουν σημαντικά μειωμένα πρόστιμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσλάβουν νόμιμα τους εργαζομένους που διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καταγραφεί στον πίνακα προσωπικού.

Να σημειωθεί πως σήμερα, το επιβαλλόμενο πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο που έπειτα από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας διαπιστώνεται ανασφάλιστος ανέρχεται σε 10.549,44 ευρώ (586,08 ευρώ επί 18 μήνες). Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι κάτω των 25 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται σε 9.197,10 ευρώ ανά ανασφάλιστο υπάλληλο (510,95 ευρώ επί 18 μήνες).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο σχέδιο νόμου που προωθείται, οι εκπτώσεις στα πρόστιμα ενδέχεται να αγγίζουν και το 80%.

Συγκεκριμένα, βάσει ενός από τα σενάρια που εξετάζονται, εφόσον ο εργοδότης υπογράψει τρίμηνη σύμβαση εργασίας με τον απασχολούμενο που διαπιστώθηκε ανασφάλιστος, το πρόστιμο θα πέφτει στα 7.000 ευρώ. Εάν η σύμβαση είναι 6μηνη, το πρόστιμο θα μειώνεται στα 5.000 ευρώ, ενώ εάν είναι ετήσια θα περιορίζεται στα 2.000 ευρώ.

Βασική, επίσης, προϋπόθεση για την έκπτωση είναι ο εργοδότης πριν από τη νέα σύμβαση να αναγνωρίσει 3 μήνες ασφάλισης για κάθε εργαζόμενο που διαπιστώνεται ότι δεν τον έχει δηλώσει στον πίνακα προσωπικού, αυξάνοντας εμμέσως το πρόστιμο κατά περίπου 700 ευρώ.

Η ρύθμιση προβλέπει, επίσης, ρήτρα απασχόλησης αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ώστε να διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν δηλαδή ο εργοδότης είχε 20 εργαζομένους και 2 ανασφάλιστους, πρέπει για όσο διάστημα διαρκεί ο «διακανονισμός» να απασχολεί συνολικά 22 εργαζομένους.

Πηγή: Η καθημερινή