Περισσότερα από 420.000 νοικοκυριά με «κόκκινα» δάνεια αναμένουν με αγωνία να δουν… πού θα κάτσει η μπίλια των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη (ν. 3869/10) και πώς «μεταφράζεται» στην πράξη ο έντιμος συμβιβασμός που διατείνεται η κυβέρνηση ότι θα αποσπάσει από τους θεσμούς για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Ο ν. 3869/2010 απευθύνεται σε μισθωτούς, ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους. Μετά το «λίφτινγκ» στις διατάξεις του νόμου το περασμένο καλοκαίρι υπάρχουν περιθώρια ένταξης και για τους πρώην εμπόρους που κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμοι προς τις οφειλές τους.
Τα sos
Ο «Ε.Τ.» απαντά σε 10 «καυτά» ερωτήματα για τους δανειολήπτες στο… κόκκινο που θέλουν να μάθουν πώς θα προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους.
1 Τι λαμβάνεται υπόψη, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, για να προστατευτεί η κύρια κατοικία μου από τους πλειστηριασμούς;
Τρία κριτήρια: η αντικειμενική αξία του ακινήτου, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και το συνολικό ύψος των οφειλών. Τα νέα όρια εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας από τη ρευστοποίηση είναι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Πληροφορίες αναφέρουν πως κινούνται σε χαμηλότερες αξίες από αυτές που προέβλεπε μέχρι πρότινος ο νόμος. Αυτό σημαίνει πως δυσκολεύει η διαδικασία ένταξης αρκετών δανειοληπτών στις διατάξεις του.
2 Η αντικειμενική αξία του ακινήτου μου είναι 150.000 ευρώ. Μπορώ να υπαχθώ στο νόμο;
Τα κριτήρια εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας από τη διαδικασία ρευστοποίησης αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας θα κινηθεί κάτω των 180.000 ευρώ, με επικρατέστερη τις 150.000 ευρώ. Εάν κλείσει σε αυτό το όριο η συμφωνία, θα καλύπτεστε για αυτό το κριτήριο.
3 Εάν η πρώτη κατοικία μου έχει αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ, μπορώ να υπαχθώ στο νόμο Κατσέλη; Κινδυνεύω με πλειστηριασμό;
Δυστυχώς, ανήκετε στην κατηγορία των δανειοληπτών που -με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές από τις διαπραγματεύσεις- χάνει το δικαίωμα υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου. Για εσάς η λύση ώστε να μην κινδυνεύσει το σπίτι σας με πλειστηριασμό είναι να έρθετε σε συμφωνία ρύθμισης με την τράπεζα.
4 Για πόσο χρονικό διάστημα μπορώ να κατοχυρώσω την προστασία της κύριας κατοικία μου από τους πλειστηριασμούς;
Η προσωρινή προστασία που χορηγείται μέχρι τη συζήτηση της αίτησης, είτε με προσωρινή διαταγή είτε με μόνη την υποβολή της αίτησης είτε με ασφαλιστικά μέτρα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το διάστημα των 6 μηνών. Δεν ισχύει δηλαδή το μέχρι πρόσφατα καθεστώς της μακροπρόθεσμης προστασίας. Εφόσον η κύρια αίτηση δεν εκδικαστεί εντός εξαμήνου με υπαιτιότητα όχι του αιτούντος αλλά των πιστωτών ή του δικαστηρίου, τότε ο οφειλέτης μπορεί να επανυποβάλει αίτηση χορήγησης προσωρινής προστασίας πρώτης κατοικίας, με ισχύ ενός παραπάνω εξαμήνου. Αν όμως, η συζήτηση αναβληθεί με υπαιτιότητα δική σας, δηλαδή του οφειλέτη, π.χ. ζητήσετε αναβολή της δίκης, τότε δεν θα ανανεωθεί η προσωρινή προστασία από τα καταδιωκτικά μέτρα και θα αυξάνεται ο κίνδυνος ρευστοποίησης της πρώτης κατοικίας.
5. Σε τι ποσό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το «ταβάνι» για τα εισοδηματικά κριτήρια;

Πρόκειται για το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς να κάνουν λόγο για θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου έως 8.180 ευρώ κατ’ άτομο η 13.917 ανά ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε παιδί (έως τρία παιδιά) όταν η επισήμως γνωστή θέση της κυβέρνησης διαμορφώνεται στα 35.000 ευρώ.

6. Εάν έχω χαμηλότερη αντικειμενική αξία ακινήτου και υψηλότερο εισόδημα από αυτά που θα προβλέπει ο νόμος μπορώ να γλιτώσω το σπίτι μου από τον πλειστηριασμό;

Τα τρία κριτήρια (αντικειμενική αξία, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και συνολικές οφειλές) λειτουργούν σωρευτικά. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κινείστε σε χαμηλότερες ή ίσες αξίες από αυτές που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση-θεσμοί για να καλύπτεστε από το νόμο Κατσέλη. Εάν σε κάποιο από τα τρία κριτήρια είστε υψηλότερα από τα όρια που θα τεθούν δεν μπορείτε να υπαχθείτε.

7.Πως θα προστατέψω την πρώτη κατοικία μου αν δεν μπορώ να μπω στο νόμο 3869/2010;

Η εναλλακτική που έχετε είναι εξωδικαστική λύση με βάση τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών. Πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνουν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να εισηγηθεί κάποιες αλλαγές στον κώδικα ώστε να μη μείνει στον αέρα το ποσοστό των δανειοληπτών που δεν θα μπορεί να μπει στο νόμο Κατσέλη.

8. Ποια είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση που θα μπορώ να καταβάλλω;

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα καταβάλλετε προς τους πιστωτές σας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 10% των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλατε πριν από την υποβολή της αίτησης ή κάτω από 40 ευρώ. Άνεργοι ή οφειλέτες με σοβαρές ανίατες ασθένειες θα τυγχάνουν μικρότερων δόσεων ή ακόμη και απαλλαγής από αυτές.

9. Τι θα συμβεί αν παραλείψω κάποια δόση;

Παραμένετε σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά κινδυνεύετε με πλειστηριασμό. Ο νόμος προβλέπει ότι η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων θα ανακαλείται εφόσον δεν καταβάλλονται αθροιστικά τρεις δόσεις εντός του ίδιου έτους.

10. Τι γίνεται σε περίπτωση μεταβολής της περιουσιακής μου κατάστασης;

Θα πρέπει να ζητήσετε μεταρρύθμιση της δικαστικής απόφασης έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι λοιπές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, προτείνοντας σχέδιο αποπληρωμής. Τυχόν απόκρυψη περιουσιακής μεταβολής από τον οφειλέτη, κατά την περίοδο επιτήρησης, επιφέρει άρση διαγραφής και τις προβλεπόμενες στο ν.3869/2010 κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης ειλικρίνειας.

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος