Πλέον θα ευθύνονται και οι μέτοχοι μιας εταιρείας (οι οποίοι έχουν ποσοστό άνω του 10%) για τις απλήρωτες οφειλές της επιχείρησης στα ασφαλιστικά ταμεία.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν μια εταιρεία χρεοκοπήσει, σε περίπτωση που η περιουσία της επιχείρησης δεν φτάσει για να αποπληρωθούν οι οφειλές στα ταμεία (κάτι εξαιρετικά πιθανό καθώς σε περιπτώσεις πτώχευσης πρώτα ικανοποιούνται οι εργαζόμενοι και η εφορία και μετά τα ασφαλιστικά ταμεία) τότε τα Ταμεία θα μπορούν να προβούν ακόμη και σε κατάσχεση των περιουσιών των μετόχων.
Το πλήρες κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης έχει ως εξής:
«Τα πρόσωπα που είναι νόμιμοι εκπρόσωποι, πρόεδροι, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4174/2013, Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (Α΄ 170), κατά το χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα και εις ολόκληρον για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους. Στα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που συγχωνεύονται, ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον μαζί με τα πιο πάνω πρόσωπα, για την πληρωμή των κατά το προηγούμενο εδάφιο οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών του διαλυόμενου νομικού προσώπου και εκείνο ή εκείνη η νομική οντότητα που το απορρόφησε ή το νέο νομικό πρόσωπο ή η νέα νομική οντότητα που συστήθηκε, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους. Η προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη των προσώπων που έχουν τις παραπάνω ιδιότητες για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που οφείλονται από τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες υπάρχει και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που εκπροσωπούν.
2. Αν κατά το χρόνο διάλυσης νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι, κατά το χρόνο διάλυσης αυτών, μέτοχοι ή εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα (10%) τοις εκατό ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθετών τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Επίσης και κάθε πρόσωπο που υπήρξε μέτοχος ή εταίρος κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα (10%) τοις εκατό, ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθετών τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που δημιουργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ή αναγνωρισμένο χρηματιστήριο σε άλλο κράτος − μέλος της Ε.Ε.
3. Τα πρόσωπα που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για τις οφειλές νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας προς Φ.Κ.Α., κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατό να εξοφλήσουν αυτοτελώς τις οφειλές του νομικού προσώπου προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), που υπήρχαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, καθώς και αυτές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσής τους. Στην περίπτωση αυτή αναστέλλεται η λήψη ή η εκτέλεση κάθε αναγκαστικού μέτρου σε βάρος τους και χορηγείται σε αυτούς αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για κάθε χρήση.
4. Πρόσωπα ευθυνόμενα για την καταβολή ασφαλιστικών οφειλών εκ μέρους του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, δύνανται να ασκήσουν έναντι των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, παράλληλα με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα, οποιοδήποτε δικαίωμα θα είχε στη διάθεσή του το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα.
5. Το άρθρο αυτό ισχύει από την ημερομηνία κατάργησης του άρθρου 115 του ν. 2238/1994 για τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα με βάση τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 2556/1997 (Α΄270), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 69 του ν. 2676/1999 (Α΄ 1). Για τα υπόλοιπα πρόσωπα ισχύει από την ψήφιση του παρόντος».
Υπεύθυνοι και οι μέτοχοι για τις οφειλές νομικών προσώπων στα ασφαλιστικά ταμεία
Ειρήνη Καψάλη & Συνεργάτες
- Ειρήνη Καψάλη, Βασιλέως Ηρακλείου 25, 54624 Θεσσαλονίκη, Μακεδονία Ελλάδα
- info@ekapsali.gr
- 2310-225738
- 2310-225738
Τελευταία Νέα
- Σημαντικές αλλαγές στο τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα παράστασης σε ποινικές δίκες
- ΣτΕ: Νόμιμη η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας
- Μείωση έως και 80% σε πρόστιμα λόγω ανασφάλιστης εργασίας
- Aπαγόρευση και ηλεκτρονικού τσιγάρου με απόφαση ΣτΕ
- Aγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις του δικαίου ανταγωνισμού
- ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αλλαγές στα θρησκευτικά
- Αντικατάσταση εκκαθαριστή ΕΠΕ για σπουδαίο λόγο
- Δημοσιεύθηκε ο νόμος για τη φαρμακευτική κάνναβη
- Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία
- Συμψηφισμός απαιτήσεων του νόμου Κατσέλη και του Δημοσίου
- Η υπουργική Απόφαση για τις ρυθμίσεις πρώην ΟΕΚ.
- Νομολογία: Η πυλωτή αποτελεί κοινόχρηστο χώρο και δεν μπορεί να μεταβιβασθεί ως αυτοτελής ιδιοκτησία
- Συζητήθηκε η αγωγή κατά του Βακάκη για το τροχαίο
- Νομοσχέδιο με μεγάλες αλλαγές για κατοικίδια και αδέσποτα
- Υποχρέωση απομάκρυνσης κεραιών εταιρίας κινητής τηλεφωνίας
- Αναλυτικές πληροφορίες για το συναινετικό διαζύγιο ενώπιον Συμβολαιογράφου
- Η απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ
- Διαδικασία έκδοσης εισαγγελικής παραγγελίας
- Έκδοση διαταγής πληρωμής με βάση τιμολόγια
- Τρόπος προσδιορισμού εμπορικής αξίας ακινήτου που κατάσχεται
- Δάνεια σε ελβετικό φράγκο - νομολογία
- Διευκολύνσεις σε οφειλέτες για φορολογική ενημερότητα
- Η Εγκύκλιος για τη ρύθμιση των 120 δόσεων
- Ανυπόστατος ο πολιτικός γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου
- Η πρόβλεψη ελάχιστου αναστήματος για την αστυνομία συνιστά παράνομη διάκριση
- Παύση λειτουργίας καταστήματος λόγω αυθαιρεσιών και ηχορύπανσης
- Υπαναχώρηση από σύμβαση πώλησης και συνέπειες
- Δικαίωμα διατροφής αναγνωρισμένου τέκνου εκτός γάμου
- Τι θα ισχύσει για τη βραχυχρόνια μίσθωση (AirBnb)
- Σύγκρουση συμφερόντων ΑΕ και νόμιμου εκπροσώπου της
- Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα
- Προσβολή αποδοχής κληρονομίας λόγω παρέλευσης προθεσμίας αποποίησης από πλάνη
- Αξίωση εργαζομένου για δεδουλευμένες αποδοχές κατόπιν τριετούς αδράνειας
- Εναλλασσόμενη άσκηση επιμέλειας ανηλίκου τέκνου
- Νομιμότητα καταγραφής τηλεφωνικών κλήσεων
- Αποζημίωση για μέλλουσα περιουσιακή ζημία του παθόντος
- Διαφωνία γονέων ως προς την επιλογή σχολείου του τέκνου κατά τη διάσταση
- Παραγραφή αξιώσεων του ΕΦΚΑ
- Η ενδοοικογενειακή βία - όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Αναστολή καταδιωκτικών μέτρων κατά οφειλέτη λόγω υποβολής αίτησης υπερχρεωμένων